Rituelen

Een eerste ritueel is het GEBED. Wanneer de Moslims bidden, moeten ze eerst zichzelf wassen volgens een bepaalde volgorde.

Een tweede ritueel is de BESNIJDENIS.

Moslimjongens worden besneden voor ze zeven jaar oud zijn. Een stukje van de voorhuid van hun penis wordt weggesneden. Pas dan kunnen ze echte mannen worden. In Turkije besnijden ze de jongens op de dag dat Mohammed herdacht wordt. Ze worden dan speciaal aangekleed.

Jongetjes worden op de zevende dag na hun geboorte volledig kaal geschoren. Men laat het haar wegen en het gewicht wordt in zilver aan de armen gegeven. Men wrijft saffraan op het hoofdje. De besnijdenis volgt normaal zo snel mogelijk na de geboorte.

De dood is de afwezigheid van het leven zoals wij dat op aarde kennen. Het is dus geen scheppingsvorm. De dood dient om ons de waarde van het leven te doen beseffen. Voor de Islam is de dood geen eindpunt. Alles ligt in de handen van Allah. Hij beslist wie hij meeneemt naar de hemel of naar de hel.

Na een overlijden wordt het lichaam gewassen en in een soort doeken gewikkeld. Er wordt gebeden en het lichaam moet op de juiste wijze in het graf geplaatst worden.

Het wassen gebeurt heel voorzichtig en volgens een bepaalde volgorde. Daarna wordt het lichaam geparfumeerd met oranjebloesemwater.

Het gebed wordt opgezegd door alle aanwezigen, ook volgens een bepaald ritueel. Eerst zegt men viermaal ‘ Allah is de grootste’ en daarna volgt er een smeekbede voor de overledene en de zegenwensen voor de profeet.
Moslims moeten begraven worden op een islamitische begraafplaats, de diepte van het graf is bepaald en men moet een uitholling maken in de richting van Mekka. De voeten moeten schuin naar beneden liggen, het gezicht naar Mekka.

Het huwelijk is een contract tussen twee families. Vooraf het huwelijk wordt er veel onderhandeld tussen de families om latere problemen zo sneller op te lossen, zoals de bruidschat. Soms vindt er een huwelijk tussen een neef en nicht plaats, de familie kennen elkaar al goed dus dit heeft als voordeel minder onderhandelen en andere regelingen kunnen maker worden getroffen.

Eerst wordt het huwelijkscontract getekend. Daarna is er voor de bruid een vrouwenavond samen met haar vriendinnen. De bruid wordt versierd met henna en sieraden en er wordt gedanst en gezongen. De bruidegom gaat ondertussen samen met zijn vrienden naar de moskee. Het huwelijk vindt plaats. Op de dag van het feest wordt er voor alle gasten een feestmaal bereid. En als laatst moet de vrouw tijdens de huwelijksnacht bewijzen dat zij nog maagd is. Is het bewijs geleverd dan kan het feest nog tot laat doorgaan.